Deze warmgerookte zalm kan je dagen bewaren in de koelkast en is ook heerlijk in salades.
Ingrediënten
zalm
oregano
knoflook
komijn
Bereiding
Doe twee handen rookhoutsnippers in een kom met water en laat deze 30 minuten weken.
Om snel te kunnen roken kun je het beste gebruik maken van een snelbrander waar je onderin aanmaakblokjes legt, houtskool toevoegt en de aanmaakblokjes van onderen aansteekt met een brandend stuk papier.
Verspreid de kolen, als ze goed heet zijn, over het rooster onderin de rookton.
Sluit de rookton af en wacht tot de temperatuur is gestegen tot 80 °C.
Gebruik voor het roken verse zalm en snij deze in porties en kruid ze met bijvoorbeeld oregano, knoflook en komijn. Je kan ook gebruik maken van viskruiden.
Leg de zalm op het bovenste rooster in de rookton en rook deze 15 minuten lang op een temperatuur van 80 °C. De temperatuur is te regelen met de opening bovenaan.
Verwijder het vocht van de snippers en strooi de natte snippers op de hete kolen en sluit de rookoven. Deze snippers geven de rokerige smaak aan de zalm.
Rook de zalm nogmaals een kwartier op 80 °C en serveer deze warm of koud.
Tips
Warme gerookte zalm is heerlijk met pasta pesto en asperges uit de oven.
Koude gerookte zalm is heerlijk bij een salade.
Gerookte zalm is meerdere dagen houdbaar in de koelkast.