«

»

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Ingrediënten

300 gram schouderkarbonade
2 rookworsten
500 gram bruine bonen
3 prei
0,5 knolselderij
1 ui
1 wortel
2 takjes peterselie
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
3 liter water
4 bouillonblokjes
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel bonenkruid
zwarte peper
zout

Bereiding

Was de bruine bonen en laat ze minimaal 12 uur wellen in ruim water.
Doe de schouderkarbonade in een grote soepketel met 1 liter water. Breng aan de kook en schuim af.
Voeg 2 liter water toe en de bruine bonen en breng opnieuw aan de kook. Maak ondertussen de groenten schoon.
Snijdt alles in kleine stukjes en voeg toe aan de soep.
Voeg de bouillonblokjes, de laurierblaadjes, de kruidnagels, het bonenkruid en de tomatenpuree toe, zet het vuur laag en laat met de deksel op de ketel gedurende 2 uur sudderen.
Verwarm de rookworsten de laatste 20 minuten mee in de soep.
Af en toe doorroeren met een houten spatel om aanbakken te voorkomen.
Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels.
Neem de karbonade uit de soep, snijd het vlees klein en doe het weer in de soep.
Neem de rookworsten uit de soep, snij ze in plakjes en doe deze in de soep.
Breng op smaak met zout en peper.

Tip

Smaakt de dag erna nog beter.